tncatc@tuncatac.com

Konservatuvar Okumayı İstemek

Konservatuvar Okumayı İstemek

Konservatuvar nedir?

Konservatuvar belirli stillerde müzik, dans ve sahne sanatlarını estetik ve görsellik unsurlarını baz alarak öğrencilere sanat dalı, bakış açısı ve vizyon kazandırma amaçlı ortaya çıkmış önemli bir kurumdur. Kişilere bulundukları dünyaya farklı bir bakış açısından bakmayı, duyarlılık ve farkındalık katmayı hedefler. Eğitim sistemi az önce bahsettiğim gibi belirli stillere(ekollere) dayanır ve ustadan çırağa aktarılarak nesillerce devam bir sistemi vardır. Sanat anlayışı ve icrası tamamen öznellikten geçerek her eğitmenin kendi doğrularına göre şekillenir, kişiler arasında bir bütün yakalamak mümkün değildir.

Konservatuvara hazırlanmak?

Ergenlik sürecinde birçok gencin konservatuvara hazırlanmak ile ilgili bir anısı vardır. Kimi evine en yakın yerden kurs alarak, kimi ebeveynlerin çocuklarının elinde enstrüman görmek istemesiyle bu konu çok kez aileler içinde gündeme gelir.

Birçok genç ve ebeveynler sosyal medyada veya televizyonlarda ‘sanatçı’ adı altında ünlüleri gıpta ile takip eder ve hayatlarına özenirler. Bu durum aslında olumsuz bir şey değildir. Fakat geleceğini sanat üzerine kurmak isteyen bireyi hayatı boyunca çok zor şartlar beklemektedir ve bu hemen hemen sonu olmayan çok uzun bir yolculuktur. Kendinizi sürekli yenilemeniz ve günümüzde aslında hoşumuza gitmeyen birçok gelişmeyi sindirebilmek-ders çıkarmak gerekmektedir. Aksi taktirde bakış açınız ve çizdiğiniz yol insanlar tarafından aykırı olarak nitelendirilebilir ve hayallerinize ulaşmanız mümkün olmayabilir.

Hayatınızı sanatın bir dalına adamak ya da enstrümanın hakkını vererek çalmak neredeyse bir insanın ömrü kadar zaman geçirmek demektir. Bu nedenle kararınızı verirken büyük ustaların fikirlerini almanızda ya da belgesel vidyolarını izlemenizde fayda var.

Konservatuvarı kazanmak sizi özel kılar mı?

Kesinlikle hayır. Konservatuvarlara giriş yönergeleri belirli testlere ve repertuvarlara dayanır. Kulağınız sesleri doğru bir şekilde ayırt edebiliyorsa ve girmek istediğiniz konservatuvarın sınav yönergesini biliyorsanız doğru bir şekilde uzman yardımıyla hazırlanarak başarıya ulaşabilirsiniz. Konservatuvara girmeyi başarmak değil, girdikten sonra yaptığınız işler sizi özel kılar. Uzun zaman boyunca hazırlanıp kazandığınız okulda her akademik dönemde belirli repertuvar ve teorik dersleri yetiştirerek dönem sonuna hazırlamak oldukça ciddi bir çalışma gerektirdiğinden birçok öğrenci başladığı eğitimi bu yüzden yarıda bırakır. Kısacası kazanmak değil, mezun olmak sizi bu mesleğe başlatır.

Konservatuvarda size kimler eğitim verir?

Ülkemizdeki konservatuvarlarda öğrencilere eğitim veren kişiler genellikle devlet memuru statüsünde olduğundan dolayı sadece ünvanları ile bu kurumlarda yer alırlar. İdolünüz olarak gördüğünüz sanatçıları genellikle bu kurumlarda göremezsiniz.

Mezun olduktan sonra?

Birçok öğrencinin ideali konservatuvardan mezun olduktan sonra özgün sanatını yapmaktır. Bu düşünce kimi zaman sosyal şartlardan, kimi zaman yaşadığınız yerde imkan sorunlarından dolayı gerçekleşmeyebilir. Bu çıkmaz genelde bireyleri ‘bende hoca olmalıyım!’ düşüncesine sürükler. Eğer sanat ile ilgili çok net fikirleriniz ve idealleriniz varsa size mezun olduktan sonra aynı konservatuvarda eğitimci olmamanız konusunda öneride bulunabilirim. Çünkü sanat, kendi eğitiminde bile çoğu zaman çelişkiye uğrayan, belirli bir doğruya dayanan bir olgu olmamıştır.

Diğer yazılar için tıkayın.

Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi

Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı

Mimar Sinan G.S.Ü Devlet Konservatuvarı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.